Dodawaj chilli do posiłków!
Papryczka chilli jest jedną najpopularniejszych i najczęściej dodawanych do przygotowywanych potraw przypraw. Nie może to dziwić, bowiem warzywo to posiada niesamowite walory smakowe, a jeszcze bardziej zdumiewające walory zdrowotne. Całą tajemnica kryje się w tajemniczej substancji wchodzącej w skład papryki chilli, ,a która nazywana jest kapsaicyną. Jest to bardzo groźna substancja, jednak papryczki chilli zaigrają jedynie śladowe jej ilości, dlatego spożywanie chilli jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Wspomniana substancja nadanie papryczkom niesamowicie pikantny smak, co sprawia że wiele potraw może nabrać całkowicie odmienionego, wyraźnego smaku. Po spożyciu papryczki chilli będziemy czuli bardzo silne pieczenie, które jednak szybko ustąpi. Warto jednak chwilę pocierpieć, bowiem udowodniono naukowo, że zawarta w papryczkach chilli kapsaicyna sprawia, że spożycia papryczki wiąże się z wydzielaniem endorfin czyli popularnych hormonów szczęścia. Regularne spożywanie chilli może być więc niezastąpionym lekiem na poprawę naszego nastroju działając wspomagająco w stanach depresji. Chilli to jednak nie tylko poprawa nastroju, lecz także szereg innych korzyści zdrowotnych. Działa ono bowiem zbawczo na układ trawienny, usuwając szkodliwe toksyny z naszego organizmu i ułatwiając proces trawienny wpływając pozytywnie na jelita. Ponadto chilli może przynieść prawdziwą ulgę w przypadku problemów z układem oddechowym. Jego spożycie natychmiastowo przeczyszcza zatoki, eliminuje katar i przynosi ulgę w bólach gardła.