Dieta low food – czyli jedz zdrowo i smacznie!
W obecnych czasach bardzo popularne jest spożywanie posiłków w tak zwanych barach szybkiej obsługi. Stołujemy się w miejscach, w których produkty są wydawane na masową skale, a ich produkcja trwa zaledwie parę minut. Nieraz wydaje nam się, że inaczej nie można, bo przecież jesteśmy ciągle zapracowani, nie mamy na nic czasu. Perspektywa zjedzenia ciepłego posiłku, na który będziemy musieli czekać maksymalnie kilka minut wydaje się zatem niezwykle kusząca. Wystarczy, że zapłacimy niewielką sumę pieniędzy, złożymy zamówienie do okienka i za parę minut będziemy mogli spożyć – najczęściej w biegu nasz posiłek. Czy jednak sytuacja taka nie jest pozbawiona swoich wad? Zastanówmy się, czy w ten sposób nie tracimy wspaniałych chwil, które moglibyśmy poświęcić na powolne delektowanie się smacznym posiłkiem? Dzisiaj liczy się niestety nie to co zdrowe, smaczne i wartościowe, ale niestety jesteśmy karmieni bardzo mało wartościową, szybko przygotowywaną żywnością. Na szczęście część osób jest już tego świadoma, dlatego zaczynają powstawać ruchy propagujące ideę slow food – czyli wolnego jedzenia. Jest to oczywiście nazwa nawiązująca do jej przeciwieństwa czyli fast food. W slow food chodzi o żywność przygotowywaną z naturalnych, ekologicznych składników. Posiłki w tym stylu przygotowuje się z należytą dokładnością i propaguje się ponadto ich powolne, dokładne spożywanie. W ten sposób konsumenci mogą być pewni, że jedzą zdrowo i wywierają pozytywny wpływ na swój organizm.