Należy wiedzieć, że tak naprawdę prowadzenie swojej restauracji nie jest łatwe. Szczególnie, iż w naszym kraju ciągle relatywnie mało osób często jada w tego typu miejscach. Jednakże to się nieustannie zmienia – na lepsze, a więc nie powinno dziwić, że ostatnio jest otwieranych tak wiele restauracji. Choć oczywiście trzeba mieć na uwadze, że jeśli chcielibyśmy odnieść sukces w tej branży, to powinniśmy mieć na uwadze, iż choć sukces jest czymś realnym, to jednak nie można powiedzieć, że poniesienie porażki również nie wchodzi w grę.
A więc trzeba zachować możliwie jak największą ostrożność. Tak naprawdę sytuacja jest taka, że najbardziej istotne w prowadzeniu knajpy jest pyszne jedzenie. Jeśli nie będziemy serwowali własnym klientom smacznego jedzenia, to możliwe, iż szybko pójdziemy z torbami. Ważne jest również to, aby zawsze wiedzieć, że smaczne jedzenie nie będzie bardzo dobrze smakować, jeśli będzie podawane przez niemiłe kelnerki. A trzeba wiedzieć, że raczej niskie zarobki w tej branży sprawiają, iż w tych mniej renomowanych restauracjach, obsługa potrafi być bardzo nieuprzejma. A to nic wskazanego.