Dieta semiwegetariańska – zdrowie i pełnia smaku!
Większość Polaków nie wyobraża sobie codziennego obiadu bez kotleta schabowego na talerzu, a tłuste rolady i pieczenie stanowią nieodłączny element syto zastawionego stołu. Jemy tłusto, spożywamy sporą ilość tłuszczów tak bardzo niezdrowych, kiedy spożywamy je w dużych ilościach. Wielu z nas tłumaczy się przed samym sobą, że nie można inaczej, bo przecież tak jedzą wszyscy, potrzebujemy przecież mięsa w diecie, bo daje nam ono energię i siłę do pracy. Wydaje nam się, że istnieją wyłącznie dwie alternatywy – albo przejście na wegetarianizm, albo też pozostanie przy bardzo niezdrowej, aczkolwiek niewątpliwie smacznej diecie mięsnej. Warto jednak wiedzieć o tym, że istnieje złoty środek pomiędzy tymi dwiema skrajnymi opcjami, a nazywa się ona dietą semiwegetariańską. Na czym polega owa dieta? Najprościej mówiąc będąc na takiej diecie będziemy mogli spożywać wszystko co do tej pory, jednak należy zrezygnować z jedzenia mięsa czerwonego czyli przede wszystkim wołowiny, wieprzowiny, mięsa kaczki i innych bogatych w tłuszcze rodzajów mięs. Dopuszczalne będzie zaś dostarczanie organizmowi produktów przygotowanych na bazie mięsa białego, czyli wchodzi tutaj mięso drobiowe, rybie, a także bardzo zdrowe owoce morza. Taka dieta jest znacznie mniej tłusta, a przez to zdecydowanie zdrowsza od diety opierającej się głównie na spożywaniu mięsa czerwonego. Jednocześnie dostarczymy organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Zadbajmy więc o siebie i wybierzmy dietę semiwegetariańską