Wiele osób chce otworzyć restaurację – jednakże zapewne wszyscy wiedzą, iż założenie lokalu to znaczny wydatek. A poza tym, zasadniczo jest tak, że restauracje padają o wiele częściej, niż biznesy funkcjonujące w jakichś innych branżach. No cóż, to naprawdę nie powinno oznaczać, iż we wszystkich przypadkach jesteśmy niejako skazani na ogłoszenie bankructwa. Jeśli tak rozumujemy, w sumie nawet nie powinniśmy otwierać restauracji. To nie ma najmniejszego sensu! Pozytywne podejście to podstawa, pracownicy oraz smakosze potrafią to wyczuć.
– znajdź niszę. Zatem chociaż w dalszym ciągu kuchnia polska czy włoska są u nas szalenie popularne, to jednakowoż prawda jest taka, iż jak najbardziej warto oglądać się za trochę bardziej niszowymi rodzajami. Może kuchnia rosyjska bądź afrykańska są OK?
– w żadnym razie nie oszczędzaj na jedzeniu. I tak narzut na potrawach jest znaczny, zatem nie ma większego sensu dawać porcji jak dla kilkuletniego dziecka. Nie chodzi tutaj o zapychanie żołądka, przecież nie o to chodzi w jedzeniu, lecz bardzo często sytuacja jest taka, że potrawy są piekielnie niewielkie.